Kalda: perearstide rahastamine peab paranema

TÜ peremeditsiini õppetooli professor Ruth
Kalda kõneles eile Tallinnas toimunud Meditsiin 2012 konverentsil
perearstiabist ja sellest, milliseid muutusi oleks valdkonnas tarvis
lähitulevikus teha.

Kalda tõi välja, et Eesti tervishoius on suurenenud kõikide osapoolte ootused. Ka perearstiabi suhtes. Nii loodab näiteks elanikkond saada perearstiteenust kiiremini, kauem, rohkem ning riik ja tervishoiukorraldajad ootavad peremeditsiiniteenuse suuremat kättesaadavust. Ja ka perearstide endi ootused on kasvanud - nad ehk jõuavad rohkem, aga soovivad ka rohkem, näiteks inimtööjõudu, finantsi, tunnustust.

Perearstide tasustamisest ja selle mõjust kõneldes tõi Kalda välja, et perearstidele määratav pearaha moodustab 67-68% kogu praksise finantseerimisest. See aitab kontrollida kulutusi, on erinev erinevates eagruppides ja võimaldab arvesse võtta töö mahtu antud grupis. kajuks ei ole see aga seotud kvaliteediga ega tegeliku tööpanusega ja on vanemates eagruppides ilmselgelt liiga madal.

Teine perearstide tasustamise allikas on uuringute fond, mille plusspooleks on Kalda sõnul see, et arstil pole otsest huvi uuringute arvelt raha kokku hoida. Samas on tasu madal nende jaoks, kes püüavad ise võimalikult rohkem teha.

Kaugusetasu on küll mõningane lisaboonus neile, kes töötavad äärealadel, ent Kalda hinnangul rahaliselt liiga väike, et motiveerida perearste maale tööle, eriti noori.

Perearstide ootused aastaks 2012 on Ruth Kalda sõnul seotud pearahade suurema diferentseerimisega. Vanemas vanusegrupis loodetakse pearaha suurenemist, uuringufondi kasvamist, kaugusetasu tõusu ning koolitusraha mõningast kasvu.

Tuleval aastal on lisaõe lootus ning võimalusel võiks laiendada õdedede tegevuspiire. Käima võiks minna asendusarstide süsteem ning noorte arstide maale tööle asumist peaks senisest kindlasti rohkem toetama.

"Perearstide rolli oluline suurendamine tervishoius saab toimuda tingimusel, et suurenevad perearstide osakaal arstide koguhulgast, esmatasandi rahastamise osakaal kogu tervishoiukuludest ja kui täidetakse esmatasandi tervishoiu arengukava," märkis Kalda.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.