Nikotiinisõltuvus valmistab aju ette kokaiiniks

Amir Levine ja tema kolleegid Columbia
ülikoolist ja New Yorgi riiklikust psühhiaatria instituudist avastasid katsetes
hiirtega, et nikotiin valmistab aju ette kokaiinisõltuvuseks, kirjutas ERR-i
teadusportaal.

Uurides striaatumi ehk juttkeha (aju piirkond, mis on seotud tasustustunde, naudingu ja sõltuvusega) selgus, et isegi ainult seitsmepäevane kokkupuude nikotiiniga aktiveerib teatud närvirakke lisama atsetüülgrupi molekule sõltuvusega seotud geenile FosB. See viib aga histoonide – proteiinide, mille ümber DNA on keerdunud – hüperatsetüleerimiseni. Viimane toob kaasa geeni füüsikalised muutused (nn avamise), mistõttu toimub FosB mõju avaldumine kokaiini sattumisel organismi tunduvalt suuremal määral.

Inimeste kokaiinisõltuvust uurides ilmnes, et suurema tõenäosusega on inimene enne narkootikumideni jõudmist suitsetaja. Selgus, et nikotiinisõltlastel on kokaiinist sõltuvusse jäämise tõenäosus umbes 20%, samal ajal kui kokaiiniga alustanutel on see risk tunduvalt väiksem – 6%.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.