Autor: Triin Tabur • 10. detsember 2011
Ainult tellijatele

Nikotiinisõltuvus valmistab aju ette kokaiiniks

Amir Levine ja tema kolleegid Columbia ülikoolist ja New Yorgi riiklikust psühhiaatria instituudist avastasid katsetes hiirtega, et nikotiin valmistab aju ette kokaiinisõltuvuseks, kirjutas ERR-i teadusportaal.

Uurides striaatumi ehk juttkeha (aju piirkond, mis on seotud tasustustunde, naudingu ja sõltuvusega) selgus, et isegi ainult seitsmepäevane kokkupuude nikotiiniga aktiveerib teatud närvirakke lisama atsetüülgrupi molekule sõltuvusega seotud geenile FosB. See viib aga histoonide – proteiinide, mille ümber DNA on keerdunud – hüperatsetüleerimiseni. Viimane toob kaasa geeni füüsikalised muutused (nn avamise), mistõttu toimub FosB mõju avaldumine kokaiini sattumisel organismi tunduvalt suuremal määral.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708