Õed alustavad palgaläbirääkimisi

Täna otsustas Eesti Õdede Liidu (EÕL)
volikogu pöörduda haiglate liidu ning sotsiaalministeeriumi poole, et alustada
koos Eesti Tervishoiuala Ametiühingute Liiduga (ETAL) jaanuaris läbirääkimisi
õendustöötajate ning hooldajate uue alampalgaleppe sõlmimiseks, teatas õdede
liit.

„Eesti Õdede Liit soovib alustada läbirääkimisi uue alampalgaleppe sõlmimiseks, et alates 2013. aastast õendustöötajate palk järk-järgult kasvama hakkaks. Ilma palgatõusuta ei ole võimalik tagada tervishoiuteenuste kättesaadavust ning ühiskonna jaoks on auasi viia õdede töötasu vähegi vastavusse tööpanuse ning vastutusega,“ ütles EÕLi president Ester Pruuden.

Alates 2008. aastast on kehtinud alampalgamäär õele, ämmaemandale ja tervishoiuteenust osutavale spetsialistile 3,83 eurot (60 krooni) tunnis (arvestuslikult 644 eurot kuus) ja hooldajale 2,11 eurot (33 krooni) tunnis (arvestuslikult 354 eurot kuus).

2009. aastal kärbiti tervishoiuteenuste hindasid 6 protsendi võrra, mis tõi kaasa õdede palgakärpe keskmiselt 15 protsendi ulatuses. Haigekassa nõustus alates 2012. aasta 1. jaanuarist tervishoiuteenuste hinnad ennistama.

„Oleme haiglajuhtidega palga taastamise küsimustes läbi rääkinud ning ootame mõistlikku koostööd ka nendelt haiglatelt, perearstikeskustelt ja teistelt õendusabi osutavatelt asutustelt, kus õdede palka on kohati vähendatud isegi enam kui kehtiv riiklik palgalepe lubab," ütles Pruuden. Ta lisas, et praegu peetakse läbirääkimisi tervishoiuasutuste tasandil kollektiivlepingute sõlmimiseks.

Õdede liitu kuulub üle 4000 liikme ehk rohkem kui pool Eesti õeskonnast.

Lisa kommentaar

  • Merike Kungla

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.