Autor: Siret Trull • 2. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolts: seadusandlus on sekundaarne võrreldes haigekassa praktikaga!

BioDesign OÜ juhatuse liige Ivo Kolts teeb Tallinna Ringkonnakohtu selle nädala otsust kommenteerides järelduse, et seadusandlus on sekundaarne võrreldes Eesti Haigekassa senise praktikaga. Alljärgnevalt Ivo Koltsi kommentaar Tallinna Ringkonnakohtu otsusele nr 3-11-97 (31. 01. 2012).

BioDesign OÜ ja Villa Benita AS kohtuvaidlus Eesti Haigekassaga hõlmab kõiki tervishoiuteenuste finantseerimise aluseid. Seega mõjutab vaidluse kohtulahend nii haiglavõrgu arengukava haiglate finantseerimist, kui ka vaba ettevõtluse vormis loodud ja loodavate ettevõtete tuleviku väljavaateid tervishoiuteenuste turul. Kohtuorganid on nimetatud vaidluses suhteliselt keerulises olukorras, sest hinnang tuleb anda tervishoiuteenuste finantseerimise õiguslikest alustest lähtuvalt seni vääramatult toiminud Eesti Haigekassa poolt väljatöötatud mudelile.

Selleks, et mõista, mis toimub, lugesin täna kolm korda läbi Tallina Ringkonnakohtu otsuse nr. 3-11-97 (31. 01. 2012) BioDesign OÜ ja Villa Benita AS kaebuste osas Eesti Haigekassa juhatuse 13. detsembri 2010. a. otsuse nr. 295 tühistamiseks. Kaebuse sisuks on asjaolu, et põhjendamatu on Eesti Haigekassa poolt langetatud lepingupartnerite valikut puudutav otsus, mis võimaldab teatud tervishoiuteenuseid osutada vaid Eesti Haigekassa poolt ettemääratud geograafilistes asukohtades, mis on väljaspool eelisfinantseeritud haiglavõrgu arengukava haiglate teeninduspiirkondasid. Meie hinnangul kuulutas Eesti Haigekassa välja lepingupartnerite suunatud valiku, kus eelnevalt kindlaksmääratud partnerid määrati ära nende geograafilise asukohaga – väljavalitutel jäi üle vaid täita taotluse blankett. Ettevõtetel, mis asuvad määratud asukohast veidi eemal või tegutsesid haiglavõrgu arengukava haiglate teeninduspiirkondades, lepingupartnerite valikus osaleda ei võimaldatud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099