Autor: Siret Trull • 12. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tsüstilise fibroosi ravi annab üha enam lootust

Kirjalikke viiteid tsüstilisele fibroosile leiab juba 17. sajandi ürikutest, kus kirjutatakse, et laps, kelle laup on musi andmisel soolane, ei ela kaua. Esimesed teaduslikud kirjutised ja uurimused sellest haigusest pärinevad alles aastast 1936 Šveitsi teadlaselt Guido Fanconilt ja aastast 1938 doktor Dorothy Andersenilt.

Tsüstiline fibroos (TF) on Euroopas kõige sagedasem eluiga lühendav autosoomretsessiivselt pärilik, progresseeruv ja multisüsteemne haigus. Valge rassi hulgas on TFi esinemissagedus ligikaudu 1 : 2500, kuid see varieerub geograafiliselt ja populatsiooniti. Näiteks Soomes on sama näitaja 1 : 25 000. Doktor Tiina Kahre uurimistöös selgus, et TFi sagedus Eestis on 1 : 7500. Seega esineb haigust siin ligikaudu kolm korda harvemini kui Kesk-Euroopas, kuid tunduvalt sagedamini kui Soomes.

TF on põhjustatud muutustest tsüstilise fibroosi transmembraanse juhtivuse regulaatorgeenis (TFTR), mis asub 7. kromosoomi regioonis q31.2. Geen TFTR kodeerib valku, mis funktsioneerib klooriioone (Cl–-ioone) transportiva kanalina. Häiritud on Cl–-ioonide vahetus, mis viib naatriumiioonide (Na+-ioonide) ja vee suurenenud absorptsioonini kõigis keha sekreetides ja sekreetide viskoossuse märkimisväärse kasvuni. Haigust iseloomustab klassikaline triaad: krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, pankrease eksokriinne puudulikkus ja Cl–-ioonide kontsentratsiooni suurenemine higis. Andmebaasi alusel on leitud 1902 geenimutatsiooni (http://www.genet.sickkids.on.ca/cftr/Home.html).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099