Autor: Kadi Heinsalu • 28. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimiamet: onkoravimite käibetõusu taga suurem kasutus

Ravimiameti hiljutine uudis sellest, et käibe järgi mõõdetuna tõukasid kasvajatevastased ravimid mullu esikohalt kardiovaskulaarravimid tähendab ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhi Ott Laiuse sõnul seda, et esimesed on pisut kallinenud ja neid kasutati ka pisut rohkem, ja südamerohud on odavamaks muutunud.

Laius nõustus, et samas on kardiovaskulaarsete ravimite võtjaid arvuliselt enam. "Sellise info ravimiamet tõesti eelmisel nädalal avaldas, et kasvajavastaste ja immunomoduleerivate ainete rühma käive on ületanud kardiovaskulaarravimite käibe. Kahjuks on vähivastaste ravimite ja kardiovaskulaarravimite patsientide arvu väga raske võrrelda, sest käibes ligikaudu 58% vähiravimeid kasutatakse haiglates ning haiglate ravimikasutuse kohta patsiendi tasemel ei ole nii häid andmebaase nagu Eesti Haigekassa retseptiandmebaas," selgitas Laius. Samuti ei ole võimalik tema sõnul anda hinnangut, tuginedes WHO defineeritud päevadooside metodoloogiale, kuna enamikule kardiovaskulaarravimitele on defineeritud päevadoos määratud, aga kasvajavastastele ravimitele mitte: nende kasutamine on väga individuaalne.

"Fakt on kahtlemata see, et kardiovaskulaarravimeid kasutab oluliselt rohkem inimesi kui kasvajavastaseid ja immunomoduleerivaid, aga täpset suhet on keeruline välja tuua," sõnas Laius.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099