23. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhkur aeglustab ajutegevust

California ülikooli teadlased on teinud rottide peal kindlaks, et juba kuuenädalane kõrge fruktoosisisaldusega dieet aeglustab ajutegevust, takistades mälu tööd ja pidurdades õppimisvõimet. Magusa hävitustööd aitavad pidurdada omega-3 rasvhapped, vahendas ERR-i teadusportaal veebikülge Physorg.com.

Teadlased rõhutavad, et kahju sünnib odavast kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupist ehk glükoos-fruktoossiirupist, mis on tavalisest maisisiirupist kuus korda magusam ning seda kasutatakse sageli karastusjookide, maitseainete ja ka beebitoitude valmistamisel. Keskmine ameeriklane tarbib glükoos-fruktoossiirupit aastas veidi üle 18 kilogrammi.

Teadlaste hinnangul blokeerib liigne fruktoos insuliini võime reguleerida rakkude suhkrute kasutamise ja talletamise süsteeme. Suhkrust saadavat energiat on aga vaja, et mõelda ja kontrollida ka oma emotsioone.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099