Autor: Violetta Riidas • 18. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Ida-Euroopa riikides on transrasvade sisaldus toidus endiselt kõrge
Taani teadlaste tehtud uuring tuvastas, et transrasvade sisaldus on friikartulites, küpsistes ja paismaisis mõne aastaga selgelt vähenenud, aga eriti just idapoolsetes Euroopa Liidu maades jagub edasist vähenemisruumi veel küllaga, kirjutas Tarbija24.
Teadlased võtsid vaatluse alla 16 Euroopa maad ja mõõtsid 2005. aastal ja uuesti 2009. aastal üle seal saada olnud kiir- ja valmistoidu transrasvasisalduse, vahendasid Vikerraadio teadusuudised.
Vaadati mitu grammi transrasva oli keskmiselt sajas grammis uuritud toidus ja selgus, et kui 2005. aastal jäi see protsent lääne-euroopa maades 2005. aastal 20-30 vahele, siis 2009 aastal oli see sealkandis juba märksa väiksem ja Saksamaal, Prantsusmaal ja Suurbritannias lausa alla kahe protsendi.