Autor: Triin Tabur • 26. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolumn: Aasta pärast osutab eestlastele tervishoiuteenust üle poole miljoni arsti

Terviseamet andmetel on hetkel Eestis registreeritud veidi üle 6000 arsti. Teatavasti ei pruugi neist kõik mitte Eestis töötada, nii et Eestis tervishoiuteenust osutavate arstide arv on kindlasti alla 6000. Kuidas on siis võimalik, et aastaga toimub sajakordne kasv?

See on lihtne – 25.oktoobril järgmisel aastal peab olema üle võetud Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv 2011/24/EL patsiendiõiguste kohaldamise kohta piiriüleses tervishoius. Direktiivi peamine eesmärk on võimaldada selgete eeskirjade kohaselt igale Euroopa Liidu elanikule juurdepääs tervishoiuteenustele mistahes Euroopa Liidu riigis. See tähendab praktikas, et alates sellest ajast hakkavad Eesti patsiendile teenust osutama kõik ligi 650 000 Euroopa Liidu arsti (WHO 2010.aasta andmed), lisaks veel teised tervishoiutöötajad. Ka ravimite ja meditsiiniseadmete ostmine teisest Euroopa Liidu liikmesriigist muutub lihtsamaks.

Direktiiv tugineb mõistagi vaba liikumise printsiibil – patsientidele ei või üldjuhul seada takistusi teises riigis tervishoiuteenuste saamiseks. Piirangute kohaldamine nii Eesti elanikele teise riiki ravile minekuks kui ka teiste riikide patsientidele Eestisse ravile tulemiseks on võimalik väga harvadel juhtudel, kui seda tingib ülekaalukas üldine huvi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099