Autor: Triin Tabur • 3. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eraravikindlustus Eestis ei toimiks

Haigekassa jookseb rahast tühjaks, kui jätkab samamoodi nagu seni. Alternatiivina on nähtud eraravikindlustust, millel on mitmeid plusse. Kokkuvõttes leiavad spetsialistid, et Eestis see ei toimiks, sest meid on liiga vähe, kirjutas Eesti Päevaleht.

Aasta-aastalt kerkib järjest tihedamini küsimus, kas ja kui kaua suudab Eesti vananevas ning väheneva tööhõivega ühiskonnas tervishoidu piisavalt panustada nii, et haigekassa rahakott tühjalt tuules lehvima ei hakkaks. Üks mõttekohti on küsimus: kas haigekassale on alternatiivi erakindlustuse kujul ehk kas see oleks üldse teoreetiliselt võimalik, et inimesed hakkaksid 33% sotsiaalmaksust ravikindlustusse minevat 13% maksma erakindlustusettevõtetele, kust siis vajaduse korral nende raviarveid makstakse?

Maailmapanga Ida-Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna tervise, toitumise ja rahvastiku sektori juhataja Toomas Palu, Praxise analüütik Priit Kruus, riigikogu liige ja endine sotsiaalminister Eiki Nestor ning sotsiaalminister Hanno Pevkur on üsna üksmeelel, et alternatiivi süsteemi täielikuks asendamiseks haigekassalt erakindlustusele ei ole. „Sama raha killustamine erinevate kindlustusseltside vahel ei too süsteemi raha juurde,” on sotsiaalminister veendunud. Tema sõnul on sellise sammu vältimist soovitanud nii WHO uuringute tegijad kui ka muud spetsialistid. Eesti rahvaarv on selleks lihtsalt liiga väike.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099