D-vitamiini ostes eelista kapsleid ja tilku

Tallinna Tõnismäe apteegi farmatseut Külli Vest soovitab eestlastel talveperioodil tarvitada lisaks D-vitamiini kapsleid või tilku ning sõltumata D-vitamiini kogusest tuleb seda võtta üks kord päevas, kirjutas Tarbija24.

Rasvlahustuvat D-vitamiini müüakse Vesti sõnul kolmel kujul: saab võtta tilkasid, manustada kapsleid ja tablette. «Mina isiklikult arvan, et kapsel ja tilgad on tablettidest vähe paremad, sest nendest omastab organism D-vitamiini kergemini,» ütles ta.

Täiskasvanutele soovitatakse D-vitamiini võtta eelkõige novembrist märtsini, kuigi keelatud pole ka aastaringne kasutamine. «Eesti inimesel ei saa kindlasti organismis olla liiga palju D-vitamiini. Selleks tuleks võtta juba 5000 toimeühikut kolm kuud iga päev ja see on ikka väga suur kogus,» selgitas farmatseut. 

Vastsündinutele on D-vitamiini tarvitamine ettenähtud aastaringselt. «Beebidele mõeldud tilkasid tuleks manustada kuni viis tilka ööpäevas, mis annabki kokku ettenähtud 400 toimeühikut. Tugevamad tilgad, mida võib anda alates 1. eluaastast, sisaldavad juba ligi poole enam toimeainet,» märkis apteeker. 

Ühed D-vitamiini tilgad on tehtud kookosõli baasil, teised on aga täielikult soja-, laktoosi- ja pärmivabad ega kutsu esile allergiat. Kookosõli võib väga harval juhul mõnel lapsel allergiat siiski tekitada. 

Eelkõige täiskasvanutele mõeldud tabletid ja kapslid on erineva kangusega. Kõiki tablette ja kapsleid võetakse sellest hoolimata alati üks kord päevas. «Üldjuhul on normaalne päevane kogus 400 toimeühikut, kuid kellel on juba natuke nõrgem luustik, siis osteoporoosi keskuses öeldakse, et 1000 mikrogrammi on täiesti lubatud ja see pole üldse liiga palju,» kinnitas Vest. Lisaks võib süüa kalamaksaõli, mis sisaldab samuti D-vitamiin.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.