Autor: Kadi Heinsalu • 29. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internetiapteegid Eestis jaanuarist ilmselt lubatud

Valitsus kiitis täna ELi direktiivist lähtuva eelnõu, millega Eestis saab hakata juba 2. jaanuarist ostma internetist nii retsepti- kui ka käsimüügiravimeid.

Eelnõuga kaotatakse keeld ravimite pakkumiseks ja ostuks interneti teel ning kehtestatakse nõuded ravimite kaugmüügile üldapteekidest. Nõuete kehtestamisel on võimalikult palju järgitud samasid põhimõtteid ja sarnasust ravimite väljastamisega tavaapteegist patsiendi kohalolekul. Muudatusega parandatakse ravimite kättesaadavust patsientidele ja teenuse mugavust. Ehkki veel ei ole teada, kui paljud apteegid või apteekide ühendused ravimite kaugmüügiteenust pakkuma hakkavad ja millisest ajahetkest seda võidakse teha, on võimalused eelnõuga loodud, kirjutab eelnõu seletuskiri.

Eelnõuga lisatakse apteekidele täiendavaid kohustusi – alates seaduse jõustumisest tuleb apteekides koos paberretsepti andmetega digitaliseerida ka Euroopa Liidu või Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigis või Šveitsi Konföderatsioonis kindlustatud isikute kindlustuskaitset tõendavate dokumentide andmed ning alates 1. aprillist 2013. a peavad kõik apteegid tagama tingimused narkootiliste ja psühhotroopsete ravimite tellimiseks ja väljastamiseks vastava retsepti laekumisel. Nimetatud lisakohustused on minimaalseks täiendavaks koormuseks apteekidele, samas kiirendatakse oluliselt muus riigis kindlustatud isiku eest Eesti Haigekassa poolt tasutud summa tagasilaekumist ning parandatakse vajalike narkootiliste ja psühhotroopsete ravimite kättesaadavust patsientidele.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099