Autor: Siret Trull • 4. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lastehaigla onkohematoloogia-osakonna kaks aastakümmet

1991. aasta jõulude järel, 27. detsembril  avas uksed Tallinna Lastehaigla lasteonkohematoloogiaosakond, s.o esimene spetsialiseeritud verehaiguste ja lapseea pahaloomuliste kasvajate raviga tegelev osakond Tallinnas ja Põhja-Eestis.

Selle rajaja Karin Orgulas oli leukeemiahaigete lastega tegelenud juba ka Tallinna Vabariiklikus haiglas ning Nõmme lastehaiglas. Soliidtuumoritega lastele tehti keemiaravi piiratult vaid Hiiu Onkoloogiakeskuses, 1988.–1989. aastast alustati raviga Tallinna Lastehaiglas (Vadim Suvidov).

"1991. ja 1992. aastal saime palju uusi kogemusi. Iseseisva osakonna loomine ning kontaktid Lääne–Euroopa ja eriti Skandinaavia kolleegidega tõid kaasa laste paranenud elulemuse. 80ndatel kaotasime leukeemiale ca 80% haigetest lastest. Praegu jääb ellu ja saab terveks 65–70% leukeemiahaigetest lastest, lümfoomide puhul on tervistumine koguni 90%. Pahaloomulistest soliidtuumoritest saab terveks enamik, halvemad ravitulemused on meil närvisüsteemi- ja maksakasvajate puhul," võtab  Karin Orgulas arengu kokku. „Viimase kahekümne aasta jooksul on paljud patsiendid jõudnud täiskasvanuikka, soetanud endale pered ja kasvatavad omaenda lapsi.“

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099