12. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sulev Ulp: Rinnavähi sõeluuring päästab elusid, ehkki on vastupidiseid "uuringuid"

Kuigi rinnavähi mammograafilise sõeluuringu ajalugu on juba üle 35 aasta pikk (esmakordselt alustati sõeluuringuga 1977 a. Dalarna maakonnas Rootsis) ja korduvalt on tõestatud, et sõeluuringul osalemine vähendab rinnavähki suremust kuni 30%, ilmub aeg-ajalt uudisnupukesi teostatud uuringutest, mis leiavad, et sõeluuringu korraldajad varjavad naiste eest “kogu tõde”.

Kuigi mööndakse, et rinnavähi sõeluuringul on omad positiivsed momendid, käib elav diskussioon nn. ”ülediagnoosimise” üle. Väidetakse (nagu eespool avaldatud artiklis), et isegi kuni 19% naistest on saanud väärdiagnoosi ja seeläbi valeravi! Jutt käib sellest, et sõeluuringul avastatakse naistel osadel juhtudel mitteinvasiivne (in situ) rinnavähk, mis iseenesest naisi ei tapa (ei metastaseeru), kuid võib (mitte alati) aja jooksul areneda invasiivseks (potensiaalselt tapvaks) rinnavähiks. Kuna in situ rinnavähk on valdavalt mitmekoldeline (L. Tabar`i hinnangul on isegi kuni 60% kõikidest rinnavähkidest mitmekoldelised!), on ravimeetodiks mastektoomia (kogu rinna eemaldamine), samas kui väikeste invasiisvsete rinnavähkide korral on võimalik rindasäästev kirurgiline ravi. Kriitikute väitel osadel naistel avastatud in situ rinnavähk ei muutu nende elu jooksul invasiivseks, ehk siis ei avalda mõju nende elulemusele – ja naine saab ravi (kaotab rinna) ainult seetõttu, et ta käis sõeluuringul (kliiniliselt avastatakse in situ rinnavähki väga harva) – see ongi üleravimine!

Probleem on aga selles, et kuigi on kasutusel mitmed prognostilised näitajad (G; Ki 67; Ö- ja P-retseptorid, HER-2 jne.) ei ole täna veel võimalik veenvalt väita, kuidas avastatud in situ vähk edasi kulgeb (arst ei ole Jumal!). Ja näidake mulle naist, kellel avastatakse rinnas in situ vähk, aga, kes ütleb, et ärge mind täna ravige – ootame-vaatame, mis edasi saab!

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099