Autor: Violetta Riidas • 19. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Opilaual surnud patsientide kokku lugemine heidutab Briti kirurge 

Suurbritannia Riikliku Terviseameti (NHS) süsteem, kus opilaual surnud patsientide arv üles märgitakse, heidutab arste, kes ei taha opereerida «keerulisi» patsiente, vahendas Tarbija24.

NHSi uue süsteemi järgi peavad haiglad andma aru, kui mitu patsienti konkreetse kirurgi ja tema meeskonna noa all surevad, kirjutab The Telegraph. Kardetakse, et arstid ei taha enam raskeid juhtumeid enda vastutusele võtta, sest nende palganumber sõltub aina enam n-ö sooritustest.

 NHSi tabelid hõlmavad endas täiskasvanute südame-, põlve-, puusa-, kaela-, näo- ja maovähendusoperatsioone. Arvestusse kuulub ka teisi operatsioone. Tabelites on siiski planeeritud arvestada eraldi kirurgidega, kes võtavad enda hoole alla kõige riskantsemad haiguslood, et vältida seeläbi arstide valet karistamist. Suurbritannia tervishoiu organisatsiooni King´s Fund juht Anna Dixon sõnas BBC-le: «Meil tekkis arutelu käigus mure, et mõned kirurgid keelduvad keerulisi patsiente vastu võtmast, sest nende renomee võib saada kahjustatud.» Dixon rõhutab, et andmestik võiks eelkõige kasulik olla mitte avalikkusele, vaid arstile, kes saab oma töö tulemusi kolleegide saavutatuga kõrvutada. Patsient võiks jällegi tema hinnangul mõista, mida need näitajad talle tegelikult ütlevad ja mida ei ütle. Kirurg Kevin Burnand avaldas samuti tabelite pärast muret: «Ma arvan, et suur osa patsiente, kelle seis näib halb, peavad kogema operatsiooni ära ütlemist. Kirurgid, kellel on halb õnne, võivad lõpuks teenimatult muutuda vaesteks kirurgideks.» Esimene nn tabel väljastatakse Inglismaal tuleval suvel. Aastast 2014 on tegemist kohustusliku regulatsiooniga.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099