Autor: Siret Trull • 21. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jana Lass: vaja on lapsesõbralikke ravimivorme

TÜ Kliinikumi apteegi kliiniline proviisor Jana Lass  toob oma vastustes mu.ee lugejatele välja, et lastesõbralike ravimivormide puudumine on probleem kõikjal maailmas. Lassi arvates on tarvis kiirendada uuringuid, mis teeksid kindlaks ravimi õige annuse ja hindaksid ravimite efektiivsust ja ohutust lastel. Oma doktoritöös tehtud järeldused on ta juba esitanud ka Euroopa Ravimiametile.

Kas Teie uuringust nähtus ka, kui palju määrati ABsid lastele n-ö vanemate soovil täpsemalt, või oli see pigem hinnanguline ja kumas uuringut tehes läbi, et perearsti survestavad ähmis ema-isa? Ja kui palju esines korduvaid ABde (eri toimeainega või ka samaga) väljakirjutusi samale lapsele nt esimese kolme eluaasta sees? Kas neid oli Teie uuringus protsentuaalselt rohkem kui neid, kes vaid korra seda said?

Meie uurimistöö eesmärgiks oli laste ravimikasutuse erinevate aspektide uurimine. Muuhulgas võrdlesime ka Eestis ja Rootsis lastele ühe aasta jooksul välja ostetud antibiootikumide retseptide koguseid kasutades selleks Eesti Haigekassa ja Rootsi retseptiravimite andmebaasi. Antud töö eesmärk polnud selgitada ega uurida, miks Eestis ja Rootsis laste antibiootikumikasutus erinev on. Seda küsimust on käsitlenud mitmed teistes riikides läbi viidud uuringud, kus ühe antibiootikumikasutust suurendava tegurina on välja toodud ka lapsevanemate surve.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099