Autor: Siret Trull • 5. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Teadlased uurivad piparmündi mõju kopsuklamüüdiale
Eesti ja Soome teadlaste ühisuuringus võeti vaatluse alla 27 piparmünditeed, mis ostetud toidupoodidest, apteekidest ja turgudelt Eestis, Soomes, Saksamaal ja Egiptuses.
Uuring on osa Karmen Kapi tulevasest doktoritööst. Ta uurib Eesti ja Soome teadlaste ühisjuhendamisel looduslike fenoolsete ühendite omadusi kopsuklamüüdiat põhjustava bakteri tõrjumisel, kirjutas Novaator.
Esimese sammuna uuriti teedes erinevate fenoolide koostist. Seejärel valiti välja seitse teed, millega tehti laborikatseid, uurides, kuidas mõjutab kõige tavalisem piparmünditee kopsuklamüüdiat põhjustava bakterikultuuri Chlamydia pneumoniae kasvu.