Autor: Siret Trull • 7. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristin Kallio: beebipillide mõju suu limaskestale näitab minu enda kliiniline kogemus

Proteesiarst-implantoloog Kristin Räst-Kallio selgitas, et tema eile meedias ilmunud väited selle kohta, et beebipillide kasutamine muudab naiste suu limaskesta rabedaks ja kuivaks, ei ole teaduspõhised vaid tuginevad tema isiklikule kogemusele.

Minu väited ei ole teaduspõhised, vaid põhinevad minu isiklikul arvamusel, loogilisel mõtlemisel ning sellel kliinilisel kogemusel mis mul on oma töös tekkinud. Ma ei ole teinud selle teema kohta kliinilist uurimust: Eesti oludes ja rahvaarvu arvesse võttes oleks uurimusgrupi ja kontrollgrupi kokkusaamine praktiliselt võimatu. Puutusin küsimusega kokku, kui tegin oma residentuuri lõpus uurimustööd vahetust implantatsioonist ning seda mõjutavatest faktoritest. Leidsin artikleid, kus oli küsimärgi all ära toodud, et beebipillide kasutamine võib olla negatiivselt mõjuv faktor. Kuid ka nendes uurimustöödes autorid viitasid, et puuduvad piisavad kliinilised uuringud.

Artikkel Postimehes ei olnud minu algatatud, samuti ei väida ma seal kindlalt, et nii on, vaid spekuleerin, et see VÕIB nii olla. Kuigi tõsi, minu isiklik arvamus on, et beebipillidel on ka palju ebameeldivaid kõrvalmõjusid, ning kahjuks need vaikitakse sageli maha.  Kui hormoonpreparaat (pill, plaaster, hormoonspiraal) mõjutab paljunemisorganites limaskesta ning muudab need õhemaks, kas siis on reaalne arvata, et seesama preparaat ei mõju ka muudele limaskestadele ega mõjuta tervet organismi?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099