Leib, saiakesed ja kohv võivad olla tervisele ohtlikud, kuna nad võivad sisaldada keemilist elementi nimega akrüülamiid, mis Taani Tehnikaülikooli rahvusliku toiduinstituudi arvates seondub vähi tekkeohuga. Asja on palutud uurida EL toiduohutusametil.
Akrüülamiid on keemiline aine, mis tavapäraselt tekib tärkliserikastes toitudes, nagu kartuli- ja muud krõpsud, friikartulid, leib, küpsised ja kohv sel ajal, kui neid töödeldakse kõrgel kuumusel üle 120 kraadi, mis hõlmab ka praadimist, ahjus küpsetamist ning röstimist.
Seotud lood
WHO eksperdid andsid sel nädalal uuendatud hinnangud kohvi, matetee ja väga kuumade jookide võimaliku kantserogeensuse kohta.
Meliva hambakliinikud Tallinnas, Sakus Pärnus ja Kuressaares ootavad oma kollektiivi hambaarste!