Autor: Siret Trull • 19. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: emade ei tea, kas laps saab tasakaalustatud toitu

Baltikumis läbi viidud AptaClubi uuringus osalenud Eesti emadest on kõigest 17 protsenti veendunud, et nende laps saab tasakaalustatud toitu. Seevastu on Lätis lapse menüü tasakaalustatuses kindel 35 ja Leedus 41 protsenti uuringus osalenud emadest.

„Kui imikueas on toitumissoovitused arstide poolt väga täpselt paika pandud ning ema saab suurt tuge oma perearstilt või -õelt, siis väikelapseeas on see kontakt harvem ning informatsiooni vähem. Baltikumis läbi viidud toitumisuuringu tulemused näitavad, et märkimisväärne osa emadest ei ole kindel, kas nende laps saab tasakaalustatud toitu,“ sõnas Nutri Kaubandus OÜ meditsiinijuht ja dieetarst Külli Mitt.

Mitt lisas, et pärast aastaseks saamist usuvad paljud vanemad, et laps on valmis sööma ülejäänud pereliikmetega sama toitu, kuid toitumise puhul ei saa väikelast käsitleda miniatuurse täiskasvanuna. „Lapse magu on täiskasvanu omast viis korda väiksem, kuid energia ja toitainete vajadus ühe kilogrammi kehakaalu kohta täiskasvanust märksa suurem ning seega on lapse toidu puhul iga lusikatäie toiteväärtus eriti oluline. Probleemide vältimiseks oleks soovitatav säilida kontakt perearsti või –õega ka peale lapse üheaastaseks saamist ja korrigeerida lapse menüüd vastavalt vajadusele,“ ütles Mitt.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099