Autor: Violetta Riidas • 4. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peeter Võsa: Miks ajutistele abivahenditele raha ei jagu? 

3. juunil vastasid ministrid riigikogus saadikute arupärimistele ja teemaks oli ka abi- ja rehabilitatsioonivahendite sooduslaenutus ja müük.

Peeter Võsa  Härra eesistuja! Härra minister! Lugupeetud kolleegid! Abi ja rehabilitatsioonivahendite eesmärk on olla abiks liikumispuudega inimestele, vanuritele ning haiguse tõttu ajutiselt abivahendeid vajavatele inimestele. Abivahendid toetavad iseseisvat toimetulekut liikumisel, olmeliste toimingute sooritamisel ja põetamisel. Eestis on suurim abivahendeid laenutav ning müüv firma ettevõte Invaru. Firma pakub sooduslaenutust ja -müüki riigieelarvest eraldatavate vahendite arvelt. Paraku ei piisa riigi poolt eraldatavast summast ning eelarvevahendid saavad paljudes omavalitsustes otsa juba aasta esimeses pooles. Paljusid abivajajaid ning nende lähedasi ehmatab teade, et nad peavad edaspidi abi- ja rehabilitatsioonivahendite laenutamise eest maksma täishinda. Tallinn pidi riigipoolse alarahastuse tõttu käesoleva aasta aprillis eraldama täiendavalt 84 000 eurot. Seega hetkel on selge, et Invaru saab Tallinnas abivajaid soodustingimustel aidata veel vaid kolm kuud. Põetusvoodite laenutajatele on soodustus tagatud 2013. aasta lõpuni, paraku ei ole kõik omavalitsused suutelised riigi ülesannete täitmiseks leidma lisaraha oma eelarvest. Näiteks on Tartus kõik soodustused juba selle aasta 1. kvartalis peatatud ning Jõgevamaal ja Viljandimaal toimib sooduslaenutus üksnes kooskõlastatult keskusega.

Abi- ja rehabilitatsioonivahendite rahastamise probleem on olnud üleval mitmeid aastaid, abivahendid on muutunud kvaliteetsemaks ja kallimaks, kasvanud on inimeste teadlikkus soodustuse saamise võimalikkusest, kuid samaaegselt ei ole suurenenud riigipoolne toetus. Reaalses elus on nõudlus abi- ja rehabilitatsioonivahendite järele oluliselt suurem, kui on soodustuste rahaline kate. Probleem sunnib kohalikke omavalitsusi leidma oma eelarvest täiendavaid ressursse. Eelnevast tulenevalt on äärmiselt oluline jõuda terviklahendusteni, kuna hetkel on ebaselge, kas edaspidi saavad kõik abivajajad soodustust või mitte. Sellega seoses on meil lugupeetud ministrile neli küsimust. Aitäh!

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099