Autor: Violetta Riidas • 5. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maris Lauri: tundub, et väga kiiret palgarallit ei tule

«Tundub, et väga kiiret palgarallit ei tule ja on isegi hea, et majanduskasv on praegu kehvapoolne,» ütles majandusanalüütik Maris Lauri Palgainfo palgauuringu esitlusel, kirjutas Juhtimine.ee.

Lauri sõnul arvasid veel paljud ettevõtjad aasta tagasi, et ehk saab tööjõuturul vanamoodi edasi ja alles möödunud talvel märgati, et inimesi polnud enam võtta. «Majanduskasvu numbrid võivad olla üsna kehvad ja enne kui asjad hakkavad paremaks minema, läheb veel aega. Meie majandus on struktuursetest muutustest tingitud lohus. Normaalses majanduses ei peaks see olema märgatav, kuid kuna tööturul on olukord kiiresti ja dramaatiliselt muutunud, on paljud ettevõtted kohas, kus nad peaksid oma asju kiiresti ümber korraldama,» rääkis Lauri. Ta märkis, et kiirete muutustega kohanemine on ettevõtjatele keeruline, kuid sellest ei saa mööda.   

Lauri rääkis, et järgmise 10 aasta jooksul väheneb Eesti rahvaarv 70 000 võrra ja edaspidi hakkab pensionile minevaid inimesi olema kõvasti rohkem kui neid, kes tööle tulevad. «Majandusel hakkab paremaks minema, kuid lähikvartalid tulevad veel kehvad. See on kohandumisaeg – selleks, et tootlikkuse ja väheneva tööjõuga toime tulla, tuleb ettevõtetes tegeleda tehnoloogiate ja ümberkorraldusega,» rääkis Lauri. «Tuleb võtta tööle inimesi, kes ei ole nii head ja kvaliteetsed kui need, kes praegu on. Iga uus töötaja on kulukam ja vähem tootlikum.» 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099