Autor: Kadi Heinsalu • 15. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pevkur PERHi konverentsil: põhjendamise vajadus kasvab

Patsiendiliikumise direktiiviga seotud eelnõus ei ole midagi räägitud vastutusest, aga järjest enam peab arst oma tegevust põhjendama, rääkis justiitsminister Hanno Pevkur.

Siiski on Pevkuri sõnul direktiivieelnõus mainitud, et arst peab patsienti teavitama tema ravist, jätkama Pevkur. Põhiseaduse 13. paragrahv räägib igaühe õigusest Eesti riigi kaitsele, ka välisriigis, rääkis ta. Tema sõnul tuleb rääkida mitte vaid füüsilisest kaitsest, vaid ka kaitsest seoses tervishoiuteenuste osutamisega välismaal. Põhiseaduse 15. paragrahv lubab igaühel pöörduda kohtusse. "Tänasel päeval on patsient ja arst partnerlussuhtes ja olukord vastustuse osas on muutunud," lausus Pevkur. See paneb arstile oluliselt suurema vastutuse nii sisulise kui ka vormilisele tööle. Näiteks saab juba ammu küsida teise arsti arvamust ja teatud olukordades tekib küsimus, kellel on õigus ja kes vastutab, rääkis justiitsminister.

Jätkuvalt on Pevkuri sõnul küsimus, kas Eesti tervishoius peaks vastutus olema süüline või mittesüüline. Ta viitas, et vandeadvokaat Ants Nõmper kirjutas juba 2002. aastal ajakirjas Eesti Arst arsti vastutusest ja soovitas seda kõigil lugeda. Ta kutsus üles mõtlema lihtsatele asjadele: maailm on muutunud ja iga arsti tehtud otsus vajab põhjendamist. Põhjendamise vajadus muutub ühe suuremaks ja oleks hea, kui see oleks taasesitatavas vormis. Lõplikke hinnanguid annavad arstid ise, mitte kohus. Seetõttu on vajalik, et ravivõtted oleksid üheselt tõlgendatavad.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099