Autor: Violetta Riidas • 22. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimiks osutunud musklijooki ei tohi Eestis müüa

Üks Virumaa spordipoisi haigeks teinud ja ravimiks osutunud musklijookidest ei ole Eestis ravimina registreeritud ja seda siin müüa ei tohi, kirjutas Virumaa Teataja.

“Toode Ultralife Performance Nox Pump kuulub internetist pärit andmetele ravimite hulka. Nimetatud ravimil Eestis müügiluba puudub ehk et kui seda toodet müüakse kuskil toidulisandina, siis see on ebaseaduslik tegevus,” väitis ravimiamet kvaliteedi hindamise büroo spetsialist Evelin Saar.

 Tema sõnul võib küll isiklikuks tarbeks tellida teistest Euroopa Liidu riikidest mitmesuguseid aineid juhul, kui päritoluriigis on nad määratletud toidulisanditena, kuid Eestis ei tohi neid teistele edasi müüa ega ka anda. Samas hoiatab nii ravimiamet kui ka treenerid internetist musklijookide tellimise eest ja nende hinnangul on ka spordisaali riietusruumis toodete käest kätte jagamine või ostmine kahtlane tegevus. “Toidulisandid on müügil apteegis ja vastavates poodides, sealt ostes on ka garantii, et need sisaldavad seda, mis purgil kirjas. Internetist ja nurga taga põuest ostetud purgid võivad sisaldada sootuks muud, toidulisandi nime varjus näiteks anaboolseid steroide – lihas küll kasvab ja arvatava toidulisandi kuulsus samuti, kuid tegelikult kahjustab inimene oma tervist,” selgitas ravimiameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla. Seda, et atleetidel on probleeme olnud netist tellitud jõujookides sisalduvate keelatud ainetega, ka interneti vahendusel tellitud Ultralife'i toodetes, kinnitas ka kulturist, treener ja toidulisandite sissetooja Ott Kiivikas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099