1. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis ligi pool tuhat töötava neerusiirikuga inimest

Elundidoonorluse ja -siirdamise vallas oli 2013. aasta kiire ja tegus. Oluliste teetähiste hulgas, mis möödunud aastat iseloomustavad, on näiteks mitme elundi samaaegne siirdamine. Jaanuaris siirati nimelt ühele patsiendile korraga mitu erinevat elundit ja nii sai 52aastane Harjumaalt pärit mees üheaegselt nii maksa kui ka neeru ning võis juba kuu hiljem haiglast koju minna.

Maailma esimese eduka kombineeritud elundite siirdamise teostasid Austria kirurgid juba 1983. aastal, kuid Eestis viidi niisugune operatsioon läbi esimest korda.

Olid mitmed ümmargused tähtpäevad. Kui esimene õnnestunud elundisiirdamine maailmas toimus 1954. aastal USAs, siis Eesti elundisiirdamiste ajalugu algab 20. detsembrist 1968. aastal, mil professor Artur Linkbergi juhtimisel siirati Tartus Toome haavakliinikus patsiendile surnud doonorilt eemaldatud neer.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708