Autor: Siret Trull • 8. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valulävi muutub elu jooksul

Elu jooksul kogetud stress ja muud kahjulikud mõjud võivad suunata geenilülitite tööd ja muuta geenide avaldumist. Toitumine, reostus ja kahjulikud mõnuained mõjutavad ka valutundlikkust kontrollivaid geene, näitas ajakirjas Nature Communications ilmunud uurimus.

Londoni ülikooli King’s College´i teadlane Tim Spector ja tema kaastöölised tegid mitmesajale ühemunakaksikute paarile tavapärase valutundlikkuse katse.  Seejärel valis uurija välja 25 paari kaksikuid, kelle valutundlikkuses olid kõige suuremad erinevused, vahendas Novaator.

Ühemunakaksikud on geneetilised identsed, seega peab erinevuste põhjus olema seotud geenide erineva sisse- ja väljalülitamise mustriga. Spector uuriski erineva valulävega kaksikute ligi 10 miljoni DNA-piirkonna geenilüliteid.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708