Autor: Triin Tabur • 10. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristel Amjärv: sassis suhted teevad haigeks

"Tuleb ema, ütleb, et alles oli laps haige ja nüüd jälle. Sellistel juhtudel on üsna sageli põhjused peresuhetes," rääkis linna perearstikeskuse juhataja doktor Kristel Amjärv ajalehes Pealinn.

Sellest aastast liitus linna perearstikeskusega veel doktor Ester Eensaar, kes seni oli perearst Lasnamäe Medicumis ning enne seda töötas pikki aastaid lastearstina. Rohkem kui 30-aastase töökogemusega Eensaare sõnul on paljud "moodsa aja haigused" seotud kiire ja korrapäratu elutempoga – seda nii laste kui ka täiskasvanute puhul. "Ma ei ütleks, et inimesed on haigemad," tõdes ta. "Küll aga on rohkem stressist ja ärevusest tingitud psühhosomaatilisi tervisehädasid. Stress võib tihti välja tulla hoopis külmetus- või viirushaigusena. Üsna sageli ei annagi diagnoosi panekul vajalikku infot mitte analüüsi või uuringu vastus, vaid pilk patsiendi töö- või pereellu."

Kristel Amjärve sõnul võivad sassis lähisuhted inimeste, eeskätt laste, tervist vägagi mõjutada. "Tuleb ema, ütleb, et alles oli laps haige, nüüd jälle," rääkis Amjärv. "Sellistel juhtudel on üsna sageli põhjused peresuhetes – need on olulisemad, kui pealtnäha paistab. Aga eks peremeditsiin ongi loodud eesmärgiga tunda kogu perekonda. Ja kui pere ning arsti vahel on usalduslik suhe, siis tulevad peremured muu hulgas jutu seas välja." Tihti ei vajagi patsient tabletti, vaid head sõna.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099