Autor: Violetta Riidas • 6. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ITK silmakliinikus sooritati esmakordselt Baltikumis sarvkesta aluskihi siirdamine 

4. märtsil teostati Ida-Tallinna Keskhaiglas esmakordselt silma sarvkesta alumise kihi ehk endoteeli siirdamine uuel ja märkimisväärselt tulemuslikumal meetodil.  See on maailmas innovaatiline sarvkesta siirdamise meetod ja uus etapp silmakirurgias. Operatsiooniga päästeti 75-aastase patsiendi silm ja taastati tema nägemine.

4. märtsil teostati Ida-Tallinna Keskhaiglas esmakordselt silma sarvkesta alumise kihi ehk endoteeli siirdamine uuel ja märkimisväärselt tulemuslikumal meetodil.  See on maailmas innovaatiline sarvkesta siirdamise meetod ja uus etapp silmakirurgias. Operatsiooniga päästeti 75-aastase patsiendi silm ja taastati tema nägemine.

Eestis on ka seni teostatud silma sarvkesta siirdamisi, kuid teistlaadi meetodil, kus patsiendil vahetatakse välja kogu sarvkest ning silma paranemine võtab aega ligi aasta.  Uue,  revolutsioonilise meetodiga aga asendatakse vaid sarvkesta imeõhuke vigastatud kiht, mille läbimõõt on ligi 30 mikronit.  Operatsioon on ülikeeruline ning eeldab kirurgilt täpset ja peent tööd, kuid annab Ida-Tallinna Keskhaigla Silmakliiniku juhi dr Artur Kleti sõnul oluliselt parema tulemuse ning paranemine toimub palju kiiremini – enamus juhtudel paari nädala jooksul ja patsient võib naaseda tavapärasesse elurütmi ja tööle.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708