Autor: Triin Tabur • 28. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ross: meie tervishoiukulud on ELi keskmisest kolm korda madalamad

Täna Tallinnas konverentsi „C-hepatiidi ravi paradigma muutus Eestis – uus ajajärk“ avanud haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross ütles, et ostujõu pariteedile kohandatud dollarites kulutati Eestis tervishoiule 2011. aastal ühe isiku kohta 1303 dollarit, mis on ligi kolm korda vähem kui Euroopa Liidu keskmine, mis oli 3307 dollarit.

“Käesoleval hetkel püüab Eesti järgida maailma terviseorganisatsiooni poolt soovitatud põhimõtet, mille kohaselt tuleb kulutõhusaks lugeda selliseid ravimeetodeid, mille abil lisanduva täiskvaliteetse eluaasta maksumus ei ületa kolmekordset rahvusliku kogutulu aastamäära ühe elaniku kohta. 2013. aasta andmetel on seega jõukohasuse tase umbes 40 000 euro juures,” märkis Tanel Ross. Näiteks Inglismaal peetakse vastuvõetavaks tasemeks 20–30 000 naelsterlingit (24–36 000 eurot).

Haigekassa alustas alates 2014. aastast uue põlvkonna C-hepatiidi viirusevastaste ravimite kompenseerimist. “Praktiliselt üheaegselt on kaks erinevat ravimifirmat jõudnud efektiivsete ravimite turustamiseni Eestis. Kui varasemate raviskeemide abil sai ca 40-50% patsientidest viirusevabaks, siis uute raviskeemide efektiivsus on 70-80%. Taolist efektiivsushüpet ei kohta tänapäeva ravimiarenduses just sageli," resümeeris Ross.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099