Autor: Violetta Riidas • 11. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Kõrge rasvasisaldusega toit suurendab rinnavähiriski
Hiljutine uuring andis kinnitust teadmisele, et rohkelt küllastatud rasvu söövatel naistel on rinnavähi arengurisk kõrgem. Rasvarohke toit võib suurendada kolme tavalisema rinnavähitüübi tekke tõenäosust, kirjutas ERR Teadusuudised.
Euroopas läbiviidud suuremahulises uuringus vaadeldi üheteistkümne aasta jooksul kümnest erinevast riigist pärit enam kui 337 000 naise andmeid. Enim rasvarohket toitu söönud naistel leiti seejuures umbes 30 protsenti kõrgem tõenäosus rinnavähi arenguks.
Sellised tulemused toetavad hüpoteesi, mille alusel seostub rinnavähi areng toidu rasvasisaldusega. Uurijad leidsid, et nii toidu kogurasva kui ka küllastatud rasvade sisaldus seostusid erinevat tüüpi rinnakasvajate arenguriskiga.