Autor: Violetta Riidas • 14. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, millised on Margus Viigimaa 22 südame soovi 

Tunnustatud südamearst, professor Margus Viigimaa pani alanud südamenädala puhul kirja 22 kõige tähtsamat soovi, mida oma südame heaks järgida. Seda mitte ainult südamenädalal, vaid iga päev, kirjutas Tarbija24.  

•«Head» geenid on laev, kapten oled sina ise.

• Positiivne ellusuhtumine hoiab südame tervena.• Unistusteni aitavad jõuda tervena elatud aastad, hoia oma südant iga päev.• Nii nagu ükski kaev ei ole põhjatu, ei ole piiramatu ka sinu tervisevaru.• Terved hambad on südame jaoks olulised, nii vähendad südamehaiguste riski.• Arvesta lastega, sinu tervislik eluviis on eeskujuks su lastele ja nende sõpradele.• Suitsetamisest loobudes väheneb südamehaiguse risk kolm korda!• Lõpeta suitsetamine kohe, ilma «aga»-de, «või»-de ja tulevikku lükatud tähtaegadega.• Suhkrustatud joogid on salakavalad. Peidetud suhkur tõstab kaalu ja muudab ainevahetuse laisaks, see on tee südame- ja suhkruhaiguseni.• Etiketid toiduainete pakenditel on sinu tervise huvides – võta need luubi alla ning vali väiksema suhkru- ja rasvasisaldusega tooteid.• Söö kala! Vähemalt kaks korda nädalas.• Südamele meeldivad puu- ja juurviljad, täisteratooted ning vähese rasvasisaldusega piimatooted.• Ole ise gurmeekokk – ära lase soolal tappa toidu maitset!• Stopp soolale kodus, kasuta toiduvalmistamisel parem ürte. Valmistoitudes on soola niigi palju.• Lisa oma elule värvi iga päev viie erineva puu- ja juurviljaga!• Ole mõõdukas alkoholi tarvitamisel. Päevas on lubatud meestele kaks drinki, naistele üks.• Ära riku südame rütmi – alkohol kahjustab otseselt südamerütmi kontrollivaid rakke.• Jaluta halb minema! 30 minutit kõndi iga päev peletab stressi ja teeb südame tugevaks.• Muuda liikumine lõbusaks, kutsu kaasa sõbrad või liitu rühmatreeninguga.• Kaalu juhtimine – lihtsam kui autojuhtimine: pane paika sihtpunkt, vali õige kütus ja kiirus ning jõuadki pärale.• Vöökoht luubi alla – naiste vööümbermõõt olgu alla 88 cm ja meestel alla 102 cm.• Numbrid, mida karta: vererõhk suurem kui 140/90 mmHg, üldkolesterool üle 5 mmol/l, veresuhkur üle 6 mmol/l.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099