Autor: Siret Trull • 23. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksperiment: võltsitud arstipaberid saab vaid ühe telefonikõne ja mõnesaja euroga

Soomes käib mitu kohtuasja libaarstide üle, kes Venemaalt ostetud võltsitud dokumentidega töötasid lahe taga aastaid. Ka Eestisse on tikkunud mitmeid võltsmeditsiinitöötajaid. "Aktuaalse kaamera" eksperiment näitas, et vaid ühe telefonikõne ning vähem kui 470 euroga saab endale hankida Venemaalt näiteks anestesioloogi dokumendid.

"Aktuaalse kaamera" eesti ja vene toimetuse töötajad tegid eksperimendi ja helistasid internetis võltsdiplomeid pakkuvatele veebilehtedele, vahendasid ERR uudised. Ajakirjanik teeskles, et teda huvitab anestesioloogi eriala. Teiselt poolt kõnetraati vastati, et selline variant on täiesti olemas ja vastav dokument läheks maksma 23 000 rubla. Ehk siis narkoosiarstiks saab ühe telefonikõne ja vähem kui 470 euro eest. Müüjad lubavad, et diplom on vesimärgiga ja kehtib igal pool Euroopa Liidus. Eestisse lubatakse võltsdokument saata kulleriga.

Sihtasutuse Archimedes üksusena akadeemiliste diplomite autentsust kontrolliv Eesti ENIC/NARIC keskuse juhataja Gunnar Vaht nentis, et selliseid internetilehti on teadaolevalt üle saja. Neid tekib juurde, osa aga kaob. Vahti sõnul teevad võltsdokumentide valmistajad tavaliselt mingeid vigu, näiteks pole kasutatud õigeid rekvisiite või turvaelemente.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708