1. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karolinska instituudi kirurgi eksperimendid viisid töökoha kaotuseni

Kirurg (foto on illustratiivne).
Autor: Scanpix/Caro

Kuulus Itaalia kirurg Paolo Macchiarini teostas Venemaal Rootsi tööandja loata eksperimentaalse operatsiooni, mille tagajärjel patsient suri.

Rootsis Karolinska instituudis töötav itaallasest kirurg Paolo Macchiarini sai tuntuks sellega, et siirdas esimest korda ajaloos kunstliku organi – plastikust ja patsiendi tüvirakkudest koosneva hingetoru, vahendas Postimees Dagens Nyheterit.Kirurg siirdas kunstliku organi mitmele patsiendile ja väitis, et tegemist on revolutsiooniga meditsiini ajaloos, sest nii on võimalik vähendada või koguni vältida seda, et inimese organism tõukab siirdeorganid ära.

Paraku olid aga operatsiooni tulemused kurvad: enamik Macchiarini patsiente suri mõne aja möödudes. Kirurg siirdus tööandja teadmata Venemaale Krasnodari, kus ta teostas operatsiooni, mille tagajärjel suri veel üks naine. Tema ebaeetilise tegevuse kohta esitas Rootsi ametivõimudele kaebuse neli arsti.Karolinska instituudi juht Anders Hamsten on hiljuti tehtud paljastuste valguses öelnud, et Macchiarini töölepingut ei pikendata, põhjendades seda Venemaal toimunuga. "Kõiki kolleege peab saama usaldada ja kui usaldus on kahjustatud, siis ei saa jätkata,"rõhutas ta.Macchiarini ise oma käitumises suuri vigu ei näe. Ta tõdeb küll, et tema poolt välja töötatud sünteetiline hingetoru ei tundunud toimivat, kuid ei näe põhjust, mis ta oleks pidanud sellega katsetamise lõpetama.

Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708