Autor: Violetta Riidas • 23. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Diabeeti haigestunud lapse koolipäev on muutumas turvalisemaks

Tervise Arengu Instituudi (TAI) ning Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu (ELDÜ) eestvedamisel on käima lükatud  projekt “Diabeediõdede tugiteenus”. Selle Eestis uudse teenuse peamiseks eesmärgiks on nõustada üldhariduskoole ja lasteaedu, et 1.tüüpi diabeeti haigestunud laps koolis või lasteaias turvaliselt hakkama saaks.

ELDÜ juhatuse liikme Kristi Peegli sõnul saavad diabeedist huvituvad meditsiiniõed  projekti käigus ELDÜ, TAI ja Tallinna ning Tartu lastehaiglate abiga spetsiaalse väljaõppe. ”Väljaõppe läbinud spetsialistid saavad  õiguse koolitada üle Eesti lasteaedades ja koolides konkreetse haigestunud lapse õpetajaid ja/või teisi lapse tugigrupi spetsialiste 1. tüüpi diabeedi diagnoosiga hakkamasaamiseks. See teenus tagab, et kui laps saab  vastava diagnoosi, on tal siiski haigusest olenemata võimalus minna tagasi oma lasteaeda või kooli,” selgitas Peegel. ”Last ootavad seal täiskasvanud, kes teavad, mida diabeet tähendab ja julgevad võtta vastutuse lapse tervise eest lasteaia- või koolipäeva jooksul. Muuhulgas tähendab see teenus, et lasteaias ja koolis õpivad lapse tugiisikud veresuhkrut mõõtma, insuliini annustama, toidu süsivesikuid lugema, jälgima liikumisega seotud veresuhkru kõikumisi, andma vajadusel esmaabi,” lisas Peegel.

Tänaseks on seda teenust kasutanud 50 last üle Eesti. Diabeeti põdevaid lapsi on meil 628 ja nõudlus teenuse järele on suur. Sel aastal aitab teenust arendada ja ka osutada Šveitsi-Eesti koostööprogrammi ja Kodanikuühiskonna Sihtkapitali rahastus, seega on 2014. aastast võimalik aidata paremas kvaliteedis suuremat hulka lapsi, sest oleme värvanud ja koolitanud lisajõudu nõustamisi ja koolitusi läbi viima. Diabeediga laste jaoks on sellel personaalsel teenusel ülioluline tähendus – laps on nii koolis kui lasteaias hoitud ja mõistetud. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099