Autor: Violetta Riidas • 11. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravikvaliteedi mõõtmiseks  uued kliinilised indikaatorid

Möödunud nädalal toimus Eesti Haigekassa ja Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ravikvaliteedi indikaatorite nõukoja koosolek, kus lepiti kokku haigusseisundid, mille ravikvaliteedi hindamiseks indikaatoreid esmajärjekorras rakendada.

Ravikvaliteedi indikaatorite nõukoda on moodustatud eesmärgiga leppida kokku tervishoiuteenuste kvaliteedi jälgimiseks ja parendamiseks ühtsed standardid, mis aitaksid tagada kõigile Eesti patsientidele võrdselt kõrgekvaliteedilised tervishoiuteenused kõigis raviasutustes. 

 „Indikaatorite rakendamine on üks tööriist ravikvaliteedi hindamisel ning selle kaudu tagatakse patsiendile nõuetele vastav ravi kõigis Eesti raviasutustes,“ selgitas nõukoja juht arstiteaduskonna dekaan professor Joel Starkopf. „Haigusseisundite valik, mille monitoorimisega käesoleval aastal algust teeme, tehti lähtuvalt haiguste esinemissagedusest, raviprotsessis esinevate riskide rohkusest ning nende võimalikust mõjust ravitulemusele.“ Arutelu tulemusena otsustati esmajärjekorras juurutada indikaatorid vähiravis, sünnitusabis, kirurgias, neuroloogias ja intensiivravis ning teha erialaühendustele ettepanek asjakohaste kliiniliste indikaatorite esitamiseks. Kliiniliste indikaatorite nõukoda ootab 1.novembriks nimetatud erialaühendustelt loetelu tõenduspõhistest indikaatoritest, millega hinnata raviprotsessi vastavust erinevatele standarditele, misjärel otsustatakse, missuguseid indikaatoreid tuleks monitoorida üleriigiliselt hinnates kõigi vastava raviteenuse osutajate kvaliteeti. Teise rühma moodustavad indikaatorid, mida nõukoda soovitab rakendada raviasutuse siseselt, et tagada osutatud raviteenuste vastavus nõuetele.  Kliiniliste indikaatorite nõukoda on Tartu Ülikooli arstiteaduskonna ja Eesti Haigekassa koostöölepingu alusel arstiteaduskonna juurde moodustatud nõuandev töörühm, mille eesmärgiks on välja töötada ühtne tervishoiuteenuste kvaliteedi monitoorimise süsteem, mis on teistes riikides (näiteks Taanis, Rootsis, aga ka Suurbritannias, USA-s) aidanud parandada osutatud tervishoiuteenuste kvaliteeti ja seeläbi ravi tulemusi. Kliiniliste indikaatorite nõukoda koosneb oma valdkonna tunnustatud ekspertidest, kellel on lisaks rikkalikele kliinilistele oskustele ka teadustöö kogemus. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099