Autor: Kadi Heinsalu • 7. juuli 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Braschinsky: peavalule tuleb läheneda süsteemselt

Kliinikumi neuroloog ja Eesti peavalu seltsi president Mark Braschinsky kirjutab peavalu arstiabi kriteeriumidest ja kliinikumis alustanud peavalu kabinetist ja esimestest peavaluõdedest.

Artikkel ilmus 10. juuni Meditsiiniuudiste paberlehes.

Kuni aastani 2011 pole Eestis peavalu temaatikaga süstemaatiliselt tegeldud. Mais 2011 oli loodud MTÜ Eesti Peavalu Selts (EPS), mis ühendab peavaluga tegelevate meditsiinisüsteemi spetsialiste - arste, meditsiiniõdesid, apteekreid, füsioterapeute, psühholooge jne. Selts on avatud ka mittemeditsiinilise haridusega inimestele, kes soovivad kas olla tihedamalt kursis selle valdkonna uudistega või ise panustada teema arendamisse Eestis (www.peavalu.ee). Juba selle lühikese ajaga - 3 aastat - on globaalses mastaabis, eriti võrreldes aastakümnetepikkuse tegemata jäänud tööga, on väga lühike aeg - on aset leidmas mitmed positiivsed arengud. Eestisse on "toodud" rahvusvahelised peavaluga seotud teadusuuringud. EPS on saanud rahvusvahelist tunnustust, kui peavalu valdkonna regionaalsesse arengusse üks enam panustatav organisatsioon maailmas aastatel 2012-2013. Eestit on seoses erialaste koolitustega külastanud mitmed maailma tippu kuuluvad peavalu spetsialistid. Tänu teadlikkuse tõstmisele praktiliselt igal tasemel (elanikkonnale orienteeritud nn. Eesti Peavalu päevad, erialased seminarid, konverentsid, kongressid jms), on valdkonna arenguks hakatud rohkem eraldama selleks elulise tähtsusega ressurssi - esimeste seas on siinkohal EPS toetajaliikmed.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099