7. august 2014
Ainult tellijatele

Lepinguosalistel riikidel puudub konsensus asendusema kasutamise küsimuses laste saamiseks 

Mennesson vs Prantsusmaa, kohtuotsus 26.06.2014, avaldus nr 65192/11 

AsjaoludKaebajad on abielupaar – Prantsusmaa kodanikud – ning USA-s 2000. a sündinud kaksikud. Kaksikud sündisid Californias asendusema kaasabil, sest pr Mennesson on viljatu. Hr Mennessoni sperma sisestati asendusema emakasse. California kohus tunnustas kaksikuid kaebajate lastena. Prantsusmaa seadused ei tunnusta vanema-lapse suhteid, mis on tekkinud USA-s asendusema kaasabil, sest ametivõimude hinnangul on asendusema kasutamise kokkulepped Prantsusmaa seadustega vastuolus. Prantsusmaa kohus keeldus registreerimast kaksikute sündi. Kohus leidis, et kaebajate era- ka pereelu riivet ei ole seetõttu, et sünni mitteregistreerimine Prantsusmaal ei võta lastelt ema ja isa ning peresuhted on tunnustatud Californias. Puuduvad takistused perekonna kooseluks Prantsusmaal. Avaldus EIK-ile oli konventsiooni artiklite  8 ja 14 rikkumise tuvastamiseks. 

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708