Autor: Siret Trull • 18. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kompuutertomograafiliste uuringute arvukus UK-s on kasvanud

Ekspertide hinnangul on kompuutertomograafiliste uuringute hulk Ühendkuningriigis järsult kasvanud. Selliste uuringutega kaasnev terviserisk on suurim lastele, samas on lastele tehtud uuringute arv viimase kümnendi jooksul kahekordistunud.

Spetsiaalse komitee hinnangul, mis uurib kiirituse meditsiinilisi aspekte keskkonnas, küünib iga-aastane skaneeringute arv 2013-14 viie miljonini, vahendasid ERR teadusuudised. Sellised andmed põhinevad kolmest Ühendkuningriigi haiglast kogutud materjalil. Kui paljude lisanduvate vähijuhtudega selline kiiritus võib seotud olla, on väga raske hinnata. Samas esitas komitee valitsusele tungiva soovituse, mille kohaselt peaksid haiglad raporteerima oma skaneeringute arvust ja ka kasutatud kiiritusdoosidest. Ilma selliste andmete teadmata on lisanduvaid riske väga keeruline hinnata.

Ekspertide hinnangul tuleb 16 protsenti kiiritusest, millega Ühendkuningriigi inimesed kokku puutuvad, mittelooduslikest allikatest ning 90 protsenti sellest on pärit meditsiinilistest sekkumistes

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099