Autor: Siret Trull • 8. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internet on ohuks inimeste tervisealasele kirjaoskusele

Kuigi poliitikud, arstid ja teised terviseaktivistid tahavad harida avalikkust oma tervise  eest hoolt kandma, teeb Internet ülesande raskemaks.

Tervisealane kirjaoskus viitab võimele teha kohaseid otsuseid hea tervise säilitamiseks  igapäevaelus nii kodus, kogukonnas, tööl, tervishoiusüsteemis kui poliitilisel areenil. See on seotud üldise kirjaoskusega ja kirjeldab inimese teadmisi ja oskusi rakendada tervisealast teavet. Kuid uute tehnoloogiate kasutusele võtuga seisavad kodanikud silmitsi keerulisemate valikutega tervisealaste otsuste tegemisel.

Rääkides Euroopa tervisefoorumil Gasteinis (EHFG) ütles Peteris Zigalvis, EL Komisjoni DG Connect tervise ja heaolu üksuse juht, et aastaid on soovitud inimesi võimestada otsuste tegemiseks, aga teadlike otsuste tegemine ei ole võimalik ilma juurdepääsuta digitaalsetele vahenditele. Lisaks ei oma paljud teadmisi, kuidas selliseid vahendeid kohaselt kasutada. Zigalvis ütles, et DG Connect on praegu kaasatud projekti, mis püüab arendada õppekava IKT oskustega tööjõu koolitamiseks. Eurobaromeetri uuring e-tervise osas käivitatakse oktoobri lõpus. Seni läbi viidud küsitluste andmetel leiab 77% ELi kodanikest, et internet on hea vahend parandamaks oma teadmisi tervisega seotud teemadel. Samas 41% ei ole kunagi otsinud veebist tervisega seotud teavet.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099