Autor: Kadi Heinsalu • 10. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tepp: osa tüsistusi on välditavad, teised paratamatud

Põhja-Eesti Regionaalhaigla üldkirurg Jaan Tepp rääkis arstiteaduskonna päevadel ravikvaliteedist praktilise kirurgi vaatevinklist.

Tema hinnangul on kvaliteetne meditsiin selline, kus kõik osapooled jäävad rahule, kuid rahulolu uuringud pole ainus lahendus, rääkis Tepp. Kvaliteetne meditsiin koosneb personali käitumisest, meeldivast taristust, heast kättesaadavusest, vähestest tüsistustest, kiirest paranemisest, hilisemast elulemusest - selle kõige arvestamine ja mõõtmine on Teppi sõnul väga keeruline. Nn Mardna komisjonis on palju kurtmisi just personali käitumisega ja need oleksid Teppi hinnangul normaalse suhtumise korral välditavad.

"Ükski arst ei taha patsiendile tüsistusi. Ikka ravitakse heas usus, et tehakse parimat," jätkas ta. "Ometi tüsistused tekivad. Kirurgi vaatevinklist on need meditsiini kõige tähtsamad indikaatorid." Ebasoovitavad ravitulemused on programmeeritud juba inimese surelikkuse poolt. Tepp rõhutas, et tüsistust ei saa võrdsustada raviveaga, samuti iga raviviga ei lõpe tüsistusega.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708