Autor: Triin Tabur • 22. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eurooplased nautisid juustu laktoosi talumatusele vaatamata

Ungari tasandikelt leitud 13 muistse eurooplase pärilikkusaine järjestamine viitab, et piirkonnas elavad inimesed kannatasid laktoosi talumatuse all veel 3000 aastat tagasi. Hoolimata sellest, et kariloomade lüpsmine ja juustu valmistamine sai alguse vähemalt 4000 aastat varem, vahendas ERRi teadusportaal.

Rahvusvahelise töörühma poolt järjestatud inimeste pärilikkusaine vanus peegeldab ajavahemikku 800-5700 aastat e.m.a.

Dublinis asuva Trinity kolledži geneetik Daniel Bradley leidis kolleegidega muu hulgas kinnitust, et inimeste naha- ja juuksetoon muutus järjest heledamaks. Ühe üllatavama leiuna pidid nad märkima, et inimesed oli laktoosi suhtes talumatud tuhandeid aastaid kauem, kui seni nende käitumisviisi põhjal oletada võis. Inimesed lüpsid kariloomi ja pruukisid piimatooteid juba enam kui 7000 aastat tagasi. Eurooplaste genoomis hakkasid piimatooteid edukalt lagundada võimaldavad mutatsioonid levima aga alles 3000 aastat tagasi.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099