Kuidas Eesti mees elaks kümme aastat kauem? Tervelt!

Eesti mees elab kümme aastat vähem, kui Eesti naine ja kaheksa aastat vähem, kui Soome mees. Kuigi meeste eluiga on aastatega veidi tõusnud, on meil ikkagi veel pikk maa minna… arutleb perearst Eero Merilind. 

Eesti meeste sagedasemad surmapõhjused on südameveresoonkonna haigused, insult, alkoholist tingitud tervisekahjud, kopsuvähk, HIV, vigastused , depressiivsed häired ning liiklusõnnetused. Neist esimesed kaks on olnud pidevalt samal kohal, kuid viimase kümne aasta jooksul on alkoholist tingitud tervisekahjud, HIV ning depressioonid (sealhulgas enesetapud) teinud suure hüppe üles. Kas on selleks liiga keeruline majanduslik olukord, liigne edule suunatud ühiskonna käsitlus või põhjamaine pime ja külm kliima on esmapilgul raske öelda.

Oktoobri alguses avaldatud Eesti suurimate maksumaksjate tabel oli mulle kui arstina külmaks dušiks – Eesti riigieelarve parimate täitjate seas olid lisaks kütusefirmadele (no see on arusaadav), tubakafirmad ja kõik alkoholitootjad. Eesti majanduse vaaladeks on riigiettevõtted ning tervist kahjustavate ettevõtete toodang. Tundub nagu saeksime ise oksa, millel istume.

Edasi loe Eesti Päevalehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.