1. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimõiguste kohus: avalik huvi ei õigusta isiku terviseteabe avaldamist

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) jõudis selle aasta oktoobrikuises otsuses seisukohale, et mitte mingisugune avalik huvi ei õigusta isiku tervise või seksuaalkäitumise kohta teabe avalikustamist. Otsust puudutas kaasust Ion Carstea vs Rumeenia (kohtuotsus 28.10.2014, avaldus nr 20531/06).

Juhtumi asjaolud. Kaebaja oli kõnealusel ajal ülikoolis professor. Septembris 2001 avaldas kohalik ajaleht artikli kaebaja seksuaalkäitumisest 19 aastat eest, kusjuures artikli juures olid fotod kaebajast alasti ja seksuaalvahekorra ajal.

Artiklis viidati kaebaja varasema käitumisega kaasnenud väljapressimisele ja laste seksuaalsele ärakasutamisele. Kaebaja esitas kaebuse reputatsiooni kahjustamises ajakirjaniku ja peatoimetaja vastu, kes mõisteti 2005. aastal õigeks. Kohus märkis, et kuigi artikkel oli laimava iseloomuga, oli selle eesmärk juhtida tähelepanu avaliku elu tegelase – professori – varasemale käitumisele ning avalikkusel on õigus teada seda, mis toimub kõrgkoolis n-ö suletud uste taga.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099