Autor: Violetta Riidas • 22. detsember 2014
Ainult tellijatele

Aasta skandaal: Jaapani rakuteadlase eksperimente pole võimalik korrata

Tänavu jaanuaris lõi üle maailma laineid Jaapanis asuva RIKENI arengubioloogia uurimiskeskuse teaduri Haruko Obokata teadustöö, mille kohaselt ta oli suutnud tüvirakud panna nii arenema, et nendest võiks erinevaid inimkehas vajalikke elundeid kasvatada. Kuid siis kiskus asi viltu, vahendas Forte.

Ilmnes, et uurimiskeskus pole võimeline teaduri järeldusi kinnitama ja tema katseid kordama. RIKENI keskus oli sunnitud järeldama, et nende uurimislabori juhi Obokata (s 1983) teade nn totipotentsete ahk tervikorganismiks areneda suutvate rakkude (Stimulus-Triggered Acquisition of Pluripotency, STAP) hiirtel avastamise kohta ei vasta üldse tõele ja seega pidi teadur nüüd oma töö instituudis maha panema. 

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708