Autor: Siret Trull • 12. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõrk lüli epideemiatõrje ahelas: desinfektsiooni võimekuse puudumine

Terviseameti hinnangul on desinfektsiooni võimekuse puudumine riigis eriti ohtlike nakkushaiguste korral tõsine probleem ning puudujääk kogu epideemiatõrje ahelas. Desinfektsiooni võimekuse all peetakse antud juhul kitsamalt silmas võimekust korraldada nakkuskolde kahjutustamist epideemia ohu ning eriti ohtlike nakkushaiguste korral, mis teisisõnu tähendab osa hädaolukorra ennetamisest ning lahendmaisest, selgitab Terviseamet Sotsiaalministeeriumile saadetud kirjas.

Terviseameti hinnangul tuleb antud küsimust vaadata ennekõike hädaolukorra seaduse (HOS) põhimõtete kontekstis. Praegu ei ole ameti hinnangul küsimus selgelt õiguslikult reguleeritud, st et konkreetselt pole määratud õiguslikult kohustust ega volitust ühelegi riiklikule struktuurile desinfektsioonitööde läbi viimiseks olukorras, kus eraõiguslikud ettevõtted keelduvad seda tegemast. HOS ei näe samuti ette, et desinfektsioonitöid teostavad eraõiguslikud ettevõtted (kahjuritõrjega tegelevad ettevõtted) kuuluksid elutähtsate teenuseosutajate hulka ning peaksid tagama teenuse jätkusuutlikkuse või võimekuse teenust osutada ka eriti ohtlike nakkushaiguste korral.

Terviseametil on nakkushaiguste tõrjel korraldav ja juhtiv roll, mis ei tähenda, et Terviseamet on kohustatud nt desinfektsioonitöid nakkuskoldes läbi viima. Terviseametil puudub antud võimekus sootuks. Erakorralise desinfektsiooni võimekuse loomine Terviseameti alla tähendab täiesti uue struktuuri moodustamist ning vajaliku võimekuse loomist sisuliselt nullist. Ühtlasi tuleb silmas pidada, et tegu on hädaolukorras tegutseva struktuuriga, mis eeldab selle operatiivsust. Terviseamet ei ole samas operatiivasutus. Kõigele lisaks tuleb tähele panna, et erakorralise desinfektsiooni võimekuse vajadus võib ilmneda haruharva, mis tähendab, et sellise struktuuri ülalpidamine üksnes konkreetsel eesmärgil ei ole riigile majanduslikult mõistlik, leiab amet.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099