Autor: Kadi Heinsalu • 6. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kliinik 2015: Katrin Gross-Paju autoimmuunsetest entsefaliitidest

LTKH närvikliiniku juht Katrin Gross-Paju andis Kliinik 2015 konverentsil ülevaate autoimmuunsetest entsefaliitidest.

Autoimmuunne entsefaliit tähendab Gross-Paju sõnul, et peaaju põletiku põhjuseks pole viirus või bakter, vaid immuunsüsteem. "Juba varem märgati, et kui inimesel on kusagil kasvaja, võivad kaasuda neuroloogilised sündroomid - tasakaaluhäired, neuropaatiad, müasteenia jne," rääkis ta. 2005 avastati, et on olemas immuunsüsteemiga seotud entsefaliidid, mis alluvad ka vastavale ravile - antikehad on raku pinnal, need saab kätte erinevate ravidega. "See ala on erakordselt kiiresti arenenud," lausus Gross-Paju. "Igal aastal leitakse 1-2 uut patogeneetilist antikeha, mis põhjustavad mingi sündroomi ja mida on võimalik ravida."

Autoimmuunhaigustele viitavad arsti sõnul üldised aspektid: esimene asi on haiguse kulg. "Need haigused on sageli alguses mittespetsiifilised, kuid see edeneb nagu kulutuli: peab mõtlema, kus oli haiguse algus," rääkis Gross-Paju. Muutused tekivad päevadega. "Igal juhul on igasugune tunnuste subaktuutne teke kahtlane  - kui ikka vanaema kolmapäevast muutus imelikuks, siis see on kahtlane," rõhutas ta. Lisaks on tunnuseks peavalu, kõhulahtisus, kerge palavik, teadvusehäire, autonoomsed häired. "See kõik ajab arsti muidugi segadusse," tunnistas Gross-Paju. "Autoimmuunsetele entsefaliitidele on iseloomulik, et läbipõimunud on epileptilised hood ja muud liigutused: düstoonia suu piirkonnas, kergelt parkinsonistlikud liigutused, atetoos jne. Miski nagu ei klapi omavahel." Tüüpilised on ka tema sõnul meeleoluhäired ja käitumishäired, söömisharjumused, unehäired, ka hüperreligioossus näiteks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099