Ravimitootjate Liit: Eestis on ligi 6000 HIV-positiivset, kes on potentsiaalsed nakatajad

HIV-kiirtestimine
HIV-kiirtestimine

Ravimitootjate Liit korraldab reedel, 20. novembril HIV-i teemalise ümarlaua „Eestis on liiga palju positiivseid. HIV-positiivseid“, millel arutatakse, kuidas saada HIV-i epideemia Eestis kontrolli alla, missugused eesmärgid peaks Eesti võtma HIV-ga seoses, kuidas saada HIV-positiivsed ravile ning kust leida vajalik raha. Ümarlaual osalevad Sotsiaalministeeriumi, Tervise Arengu Instituudi, Terviseameti, haiglate, arstide, Tallinna ja Narva linna esindajad.

„Eesti paistab HIV-i levikuga Euroopas ja tegelikult kogu maailmas kahjuks väga negatiivselt silma,“ ütles Riigikogu HIV-ennetuse toetusrühma esimees Vilja Savisaar-Toomast. „Peame tegema kõik, et olukorda paremaks muuta, sest praegune seis on halvemast halvem. Eesti riigi eesmärk praegu on võimalikult paljud inimesed saada testima, et suunata haiged ravile, et nad ei nakataks terveid. Ühesõnaga – epideemiale on tarvis panna piir. HIV-positiivsete  suur hulk, nende ravi koormab riigi rahakotti ning peab olema riigi huvi peatada massiline nakatumine.“ 

Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmeri sõnul on Eestis hetkel ravil umbes 3300 HIV-patsienti, kuid ravi vajab kokku veel tuhandeid patsiente. „Kahjuks on nii, et ligi 30% HIV-positiivsetest ei tea oma nakatumisest ja need on potentsiaalsed nakkusallikad“ ütles Kai Zilmer „ Et HIV-i levikut tõkestada, tuleb need inimesed üles leida.  See tähendab, et inimesed on vaja kutsuda testimisele.  Kui inimesed ei ole oma haigusest teadlikud, hilineb ka arstiabi, mis põhjustab hiljem asjatult suuri ravikulusid ning HIVi nakatunud laste sündi.“ 

„Tänapäeval aitab õigeaegne haiguse avastamine ja ravi säilitada väga hea elukvaliteedi aastateks,“ ütles Ravimitootjate Liidu juhataja Riho Tapfer. „Oluline on ka teada, et HIV-haiged, kes saavad ravi, ei nakata üldjuhul ka teisi. See tähendab, et korralik ja kiire diagnostika, head ravimid ja nende kättesaadavus peavad saama ka Eesti riigi prioriteediks.“

 

Eesti Ravimitootjate Liidu HIV-teemaline ümarlaud „Eestis on liiga palju positiivseid. HIV-positiivseid“ toimub 20. novembril kell 11.00–13.00 Balti Filmi- ja Meediakooli Nova maja (Narva mnt 27) Supernova kinosaalis. HIV-ümarlaud toimub HIV testimisnädala raames.

 

Ümarlaua ajakava:

11.00–11.05 Modereerib ja sissejuhatuse teeb Marko Reikop

11.05–11.12 Ümarlaua avab

11.12– 11.20 Ettekanne, teema avamine, dr Kai Zilmer

11.20–12.30 Arutelu „Kuidas saada nakatunud ravile?“

12.30–12.40 Balti Filmi- ja Meediakooli tudengite poolt välja töötatud Eesti HIV Testimisnädala videod

12.40–13.00 Moderaatori kokkuvõte

 

Arutelus osalevad: 

  • Dr Kai Zilmer, Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja 
  • Vilja Savisaar-Toomast, Riigikogu HIV-ennetuse toetusrühma esimees 
  • Dr Tiiu Aro, Terviseameti peadirektor 
  • Aljona Kurbatova, Tervise Arengu Instituudi Nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja 
  • Anna-Liisa Pääsukene, Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna nõunik 
  • Dr Evelin Raie, Järveotsa perarstikeskus 
  • Dr Mairi Kaha, Seksuaaltervise Kliiniku günekoloog 
  • Dr Airi Põder, Tartu Ülikooli Kliinikumi naha- ja suguhaiguste arst 
  • Dr Andrei Antonov, Narva linnaarst 
  • Laura Veski, Ravimitootjate Liidu esindaja

  

Balti Filmi- ja Meediakooli tudengite poolt välja töötatud Eesti HIV Testimisnädala videod on allalaetavad siit: https://www.wetransfer.com/downloads/08c471633d3fe4607987286c5c6a665c20151114223005/de085a7548911c62742f87e4bfaa1d3420151114223005/4bca03

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.