Autor: Violetta Riidas • 20. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kai Zilmer: Eesti keskmine HIVi nakatuja on vanuses 30+ heteroseksuaalne inimene

HIV-kiirtestimine
Foto: Julia-Maria Linna
Täna Tallinnas toimuval avalikul HIV-teemalisel ümarlaual „Eestis on liiga palju positiivseid. HIV-positiivseid“ ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer, et me arvame tavapäraselt, et HIV on narkomaanide ja prostituutide haigus, aga ei ole – Eestis on lisandunud jõuliselt heteroseksuaalne nakatumine, eelkõige 30+ heteroseksuaalsete inimeste hulgas.

„Uutest HIV-juhtudest Eestis on 2/3 üle 30aastased inimesed, täiesti tavalised pereinimesed,“ ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer. „Uute juhtude registreerimine kontsentreerub küll Ida-Virumaale ja Põhja-Eestisse, kuid Eesti HIV-epideemia puudutab meid kõiki, see ei ole enam narkomaanide, prostituutide ja homoseksuaalide haigus. Euroopa keskmine nakatumine 100 000 elaniku kohta on 6 ja Eesti on oma 24 juhuga esikohal. Meile järgneb läti, kus see number on 17, aga näiteks Soomes on see number 3 ehk koguni 8 korda vähem kui Eestis. 2015. aastal tüürib Eesti jälle tõusu suunas, meil ei ole langust näha. Epideemia jätkub.“

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099