Kai Zilmer: Eesti keskmine HIVi nakatuja on vanuses 30+ heteroseksuaalne inimene

HIV-kiirtestimine
HIV-kiirtestimine

Täna Tallinnas toimuval avalikul HIV-teemalisel ümarlaual „Eestis on liiga palju positiivseid. HIV-positiivseid“ ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer, et me arvame tavapäraselt, et HIV on narkomaanide ja prostituutide haigus, aga ei ole – Eestis on lisandunud jõuliselt heteroseksuaalne nakatumine, eelkõige 30+ heteroseksuaalsete inimeste hulgas.

„Uutest HIV-juhtudest Eestis on 2/3 üle 30aastased inimesed, täiesti tavalised pereinimesed,“ ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer. „Uute juhtude registreerimine kontsentreerub küll Ida-Virumaale ja Põhja-Eestisse, kuid Eesti HIV-epideemia puudutab meid kõiki, see ei ole enam narkomaanide, prostituutide ja homoseksuaalide haigus. Euroopa keskmine nakatumine 100 000 elaniku kohta on 6 ja Eesti on oma 24 juhuga esikohal. Meile järgneb läti, kus see number on 17, aga näiteks Soomes on see number 3 ehk koguni 8 korda vähem kui Eestis. 2015. aastal tüürib Eesti jälle tõusu suunas, meil ei ole langust näha. Epideemia jätkub.“

Dr Kai Zilmeri sõnul oli käesoleva aasta novembris ravil 3251 inimest, aga peaks olema umbes 9000 inimest. „Võime öelda, et umbes 6000 inimest on nakkusohtlikud – osa nendest on inimesed, kes on teadlikud oma haigusest, aga pole ravil osa neist ei tea oma haigusest,“ rääkis dr Kai Zilmer. „Eesti probleem on, et me testime liiga vähe. Testimine on ainus viis viirusekandjad üles leida. Ravi on küll kallis, aga Eestis on ravi kõikidele HIV-positiivsetele tasuta. Me peame katkestama uute nakkuste ahela, muidu sööb HIV-ravi kogu riigi raha ära.“

„Kõige värskem meditsiiniline uudis on see, et kui inimesel on diagnoositud HIV, tuleb alustada ravi kohe, sest kui HIV-positiivne saab korralikult ravi, siis ta oma partnerit sisuliselt ei nakata – 96% ei nakata,“ rääkis dr Kai Zilmer. „Selle otsuse taga on väga suur ja autoriteetne uuring ning nüüd on kõik seotud organisatsioonid seisukohal, et ravi tuleb alustada kohe pärast diagnoosi saamist. Tänane loosung, mida soovitab UNAIDS, on 90-90-90. See on võti, kuidas epideemia peatada. See tähendab, et eesmärk on, et HIV-positiivsetest vähemalt 90% teab seda, et nad on HIV-positiivsed. Nendest omakorda 90% on ravil ning neist ravil olijaist 90% on viiruse tase nii madal, et teiste nakatamise tõenäosus on nullilähedane.“

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.