Salakaval alkohol viib une

Erinevalt levinud arvamusest, et alkohol aitab magama jääda, rikub see tegelikult une kvaliteeti ja viib pikemas perspektiivis unetuseni.
Erinevalt levinud arvamusest, et alkohol aitab magama jääda, rikub see...

Erinevalt levinud arvamusest, et klaas veini või muud alkoholi toob magusa une, on see tegelikult vastupidi.

Loometööd tegev tallinlane Kaarel (26) otsustas end proovile panna ja teada saada, kuidas mõjub suure koguse alkoholi joomine tema unekvaliteedile ja järgmise päeva produktiivsusele, kirjutas Postimees Tervis.

Kaarel võttis eksperimenti tõsiselt ning jõi une kvaliteedi mõõtmisele eelneval õhtul ära pool liitrit rummi. «Tavaliselt piirdun ma õlle või muu lahjema kraamiga, kanget alkoholi eriti ei joo. Kuid eile läks nii, alustasime sõbraga kell seitse ja pärast südaööd oli pool liitrit rummi joodud. Õnneks suhteliselt pika aja peale, seega pea hommikul ei valutanud.»

"Suur osa inimesi on ise kogenud, et joonuna jäävad nad kiiresti magama,» rääkis unetehnik ja -nõustaja Kene Vernik. «Kuid see pole sugugi hea, sest ära jäävad esimesed unefaasid, mis sügavale unele eelnema peaksid, ja ilma jäädakse ka REM-unest  – see on ühtlasi faas, mil toimub näiteks õpitu kinnistumine, mõtete ja mälestuste korrastamine, misjärel inimene tunneb end ärgates värske ja puhanuna.»

«Lisaks olid pulss ja hingamine kiired ning Kaarel ärkas öösiti rohkem. Vere hapnikuvarustus ja hingamine olid häiritud ning lihased suurest alkoholikogusest liialt lõtvunud, mis takistas ka väljapuhkamist.»

Kusjuures Kaarel ise ei mäletanud, et ta oleks öösel ärganud. Lisaks arvas ta, et ärkas üles kell pool üheksa, kuigi unegraafik näitab, et tema keha oli ärkvel juba kaks tundi varem, kell pool seitse.

«Ma magasin nagu nott ja ei mäleta, et oleks ärganud enne kui pool üheksa, mis tähendab ka seda, et magasin kõvasti sisse,» meenutab Kaarel.

Vernik juhtis tähelepanu sellele, et napsitajatel saabki pika peale häiritud just hommikune uni: «Magama jäädakse kiiresti, mistõttu võib tunduda, et klaas veini ongi hea lahendus ja aitab unetusega võidelda, kuid tegelikult on vastupidi – hommikused ärkamised ja õhtune napsitamine põhjustavad pikas perspektiivis unetust.»

Tervise arengu instituudi hinnangul on uueks riskigrupiks kujunemas just iga päev klaasi või paari veini või õlle joojad, kelle seas domineerivad naised.

«Selliste alkoholitarvitajate une arhitektuur on samuti häiritud – tekib kohe sügav uni, mida magatakse päris pikalt, ning seejärel tekkima pidav REM-uni jääb ära või esineb vaid paar korda, mis pole piisav,» sõnas Vernik.

«Kui inimene joob kuu aja jooksul igal õhtul üks-kaks klaasi, siis kuu lõpuks tema une hulk oluliselt väheneb. Unetsüklite järjestus muutub ning normaalse olukorra taastamine võtab aega vähemalt sama kaua või isegi rohkem, kui ta regulaarset napsitamist on harrastatud,» sõnas Vernik.

Tema sõnul võib klaasitäit veini joomata jättes esialgu tekkida raskusi uinumisega, ning seda võib hoolimata väiksena tunduvast kogusest siiski nimetada võõrutusnähtudeks. Unenõustaja selgitas, et alkoholist loobununa võib inimene algul rohkem öösiti üles ärgata.

«Kuna tegemist on ikkagi sõltuvusainega, millega keha on harjunud, siis inimene loomulikult reageerib sellele. Kuid nagu teiste sõltuvuste puhul, võib ka esialgu püüda alkoholi koguseid vähendada, et mitte liiga järsku muutust esile kutsuda.»

Tervise arengu instituudi andmetel tarvitas mullu alkoholi üle riskantse piiri pea viiendik meestest ja ligi kümnendik naistest (tervist ohustav alkoholikogus meeste puhul on enam kui 160 grammi absoluutset alkoholi nädalas, naiste puhul enam kui 80 grammi absoluutset alkoholi nädalas – toim).

Meeste puhul esineb tervist ohustavat alkoholitarvitamist rohkem töötavate ja suurema  sissetulekuga inimeste seas. Sealjuures on rohkem joojaid nende meeste hulgas, kes on kooselus või lahutatud.

Ka naiste hulgas on rohkem purjutajaid vallaliste hulgas, selles grupis eristuvad nii suurema sissetulekuga kui ka töötud naised.

Lisaks eristub üks kindlate tunnustega liigjoomisele kalduv grupp, mille moodustavad ülekaalulised noored mehed ja naised vanuses 16–24.

Täismahus loe Postimees Tervisest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.