Venemaal on registreeritud pea miljon HI-viiruse kandjat

HIV viirus
HIV viirus

Venemaal on registreeritud üle 986 000 HI-viiruse kandja, selgus esmaspäeval Vene aidsikeskuse juhi Vadim Pokrovski pressikonverentsil levitatud materjalidest.

«1. novembriks 2015 oli Venemaal registreeritud HI-viiruse kandjate üldarv 986657 inimest,» vahendas Postimees Tervis.

Dokumentides märgitakse, et 1. novembriks 2015 oli alates 1987. aastal registreeritud esimesest HI-viiruse kandjast Venemaal mitmesugustel põhjustel surnud 205 538 HIV-nakkusega inimest, sh 2015. aastal 20 612. «Seda on 16,6 protsenti rohkem kui sama aja jooksul 2014. aastal,» märgiti materjalides.

Venemaa aidsi-keskuse andmetel on sellele 2015. aasta kümne kuu jooksul teatatud 73 777 uuest HIV-iga nakatumise juhtumist Venemaa kodanike seas, mida on 12 protsenti rohkem kui kui mullu sama aja jooksul.

«2015. aastal jätkas HIV-epideemia riigis laienemist, nakkusjuhtumite tase jäi kõrgeks, suurenes haigete ja aidsisurmade arv, epideemia jätkas väljumist ohurühmade seast elanikkonna üldosa hulka,» teatati aidsi-keskusest.

Föderaalkeskuse andmetel oli 1. novembril 2015 arstliku järelvalve all peaaegu 603 000 HIV-nakkusega venemaalast, neist 220 000 sai retroviiruse-vastast ravi.

«2015. aastal oli nakatumisnäitaja 50,4 inimest 100 000 elanikkonna kohta,» teatas aidsikeskus.

Kõige rohkem nakatus inimesi 2015. aastal Kemerovo, Svrdlovski, Novosibirski, Tomski, Tšeljabinski, Samara oblastis, Altai ja Permi krais ning Handi-Mansi autonoomses ringkonnas.

«Hiv-iga nakatumisi registreeriti kõikides foderatsiooni subjektides. Kõrge hiv-nakkuse leviku tase - üle 0,5 protsendi elanikkonnast - registreeriti 26 regioonis, kus elas 41,5 protsenti riigi elanikkonnast,» teatati keskusest.

Kõige rohkem nakatunuid on endiselt Sverdlovski, Irkutski, Kemerovo, Samara, Orenburgi, Leningradi, Tjumeni ja Tšeljabinski oblastis, Handi-Mansi autonoomses ringkonnas ja Peterburis.

«Venemaal olid 2015. aastal valdavas osas HIV-nakkuse kandjaks mehed (63 protsenti), enamik neist nakatus uimastite tarvitamise käigus. 1. novembriks 2015 oli regsitreeritud üle 364 000 hiv-nakkusega naisterahva, kes said nakkuse peamiselt sugulisel teel meestelt,» teatati keskusest.

Matarjalides seisis, et kõige sagedamini levib hiv steriliseerimata nõelaga veeni süstimisel (53,6 protsenti), teisel kohal on hetroseksuaalsed vahekorrad (42,8 protsenti), 1,5 protsenti on saanud nakkuse homoseksuaalses vahekorras, 2,1 on lapsed, kes said nakkuse emalt raseduse ajal, sünnitusel või rinnaga toitmisel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.